Dit citaat komt uit de visie van de NorthSeaChefs, een a-commerciële organisatie die lokaal gevangen vis (én bijvangst) promoot. Deze groep van chefs en vissers verbinden zich er aan om vis uit de Noordzee te gebruiken (lokaal) en bijvangsten niet weg te gooien (verspilling tegengaan). Het gevolg? Vissers kunnen breder vissen, er wordt veel minder weggegooid en je krijgt een lokaal visje op je bord.
“Enkele jaren geleden werd ik gevraagd om deel uit te maken van de NorthSeaChefs. Niet iedereen kan het worden en het is een voorrecht om er deel van uit te maken, dus ik was erg blij met de uitnodiging.”
Ivan Menten
Ivan werd tevens uitgeroepen tot viskok van het jaar in 2014 met zijn pladijs. Dat gerecht had hij eerst ontwikkeld in de keuken, volledig uitgeschreven en opgestuurd. Al die gerechten werden door een leesjury kritisch bekeken en de vijf besten werden uitgenodigd voor de finale. “Die finale vond plaats op de horecabeurs in Gent met in de jury Peter Goossens. Het was toch wel even spannend toen hij van mijn gerecht proefde.”
Ivan serveert in Terroir dus uitsluitend vis uit de Noordzee. Dat betekent dat er altijd gewerkt wordt met een catch of the day. Beter voor de omgeving en beter voor de consument. Op het menu van Terroir staat dus nooit gekweekte vis. Dat is belangrijk, want om vis te kweken, moet er zelfs meer vis gevangen worden. Dat noemen ze bijvangst en die wordt omgezet tot ‘vismeel’. Dat vismeel dient als voedsel voor de gekweekte vis. “Dat is geen duurzame manier van vis eten en ik ben trots dat we hier enkel met wilde vis werken”, aldus Ivan.
Wil je meer weten over de NorthSeaChefs en hun missie? Dan kan je de website raadplegen. Daar staat alle belangrijke informatie, informatie over de verschillende vissen met productfiches en manieren waarop jij als consument kan helpen. www.northseachefs.be
Tip van Ivan; Zie je op mijn kaart vis staan? Bestellen! Het is lokaal, lekker en duurzaam.